Underhåll din båttrailers hjul – topp 5-tips

En av de viktigaste komponenterna för att kunna använda din båttrailer är hjulen. Det innebär också en ganska stor del av en båttrailers underhåll för att den ska fortsätta rulla smidigt. Här kommer därför fem tips på hur du underhåller hjulen på ett optimalt sätt, vilka är följande:

  • Kontrollera och smörja hjullager.
  • Dra åt hjulmuttrarna.
  • Känna på däcktrycket.
  • Inspektera däckens slitage.
  • Behandla bågar och stänkskydd.

Läs vidare för att se hur du underhåller dessa komponenter för att kunna fortsätta njuta av ditt båtliv.

1. Kontrollera och smörja hjullager

Kontrollera att dina hjul snurrar fritt och tyst. De ska varken vackla eller vingla. För att de ska snurra smidigt bör du hålla dem väl smorda med fett. Ett tips är att fylla på med lite fett före varje avresa, dock inte överdrivet då det kan trycka ut tätningen. Ett tecken på att det är dags att utföra service är om hjullagren känns varma vid beröring efter användning eftersom detta indikerar intern friktion.

2. Dra åt hjulmuttrarna

Det är viktigt att du ser till att dina hjulmuttrar är väl åtdragna för att ett hjul inte ska lossna på vägen. Detta är något som är klokt att kontrollera före varje avresa för att undvika en otäck överraskning. Du kan nämligen i värsta fall ha blivit offer för vandalism där hjulmuttrarna lossats med flit.

3. Känna på däcktrycket

Inspektera däcktrycket i både däcken som används och reservdäcken. För att göra detta kan det räcka med att ge ditt däck en spark för att märka om det måste pumpas. Om du är osäker är det dock en bra idé att kontrollera trycket för avresa hos https://propellerteknik.se/, som ska vara högre än trycket i fordonets däck.

4. Inspektera däckens slitage

Däckens slitage ska vara jämnt. Ojämnt slitage är ett tecken på att dina hjul behöver balanseras eller justeras. I själva verket är slitna däck mycket farliga, speciellt i våta förhållanden. Du bör därför byta ut slitna däck så fort som möjligt och hålla reservdäcken i gott skick. Eftersom däck är dyra kan du för att förlänga däckens livslängd växla däck en gång om året, detsamma gäller att välja propspeed miljövänligt beläggningsystem.

5. Behandla bågar och stänkskydd

Även om den mest utsatta delen är hjulen så är det fortfarande värt att underhålla andra delar som utsätts för smuts och fukt. Inte minst rost kan smyga in på hjulbågar och stänkskydd. Rengör därför dessa med jämna mellanrum, förslagsvis genom att använda högkvalitativ rostborttagare för att ta bort upptäckt rost och oxidation från metallytor. För att förebygga rost och oxidation kan du spraya med en galvaniserande förening och på så vis förlänga livslängden ytterligare.