Vid en köksrenovering får man inte göra allt själv

Ska du renovera köket finns det en del du får göra själv, men allt får man inte göra själv utan då måste anlita ett proffs. Visst är det kul att fixa hemma, men det kan lätt bli fel om man inte är så händig. En köksrenovering är ofta ett stort projekt och kostar mycket. Därför kan det löna sig att anlita någon för att slippa rätta till fel i efterhand. Dessutom kan det uppstå skador som ditt försäkringsbolag sedan inte ersätter dig för. Här kommer därför en lista på arbeten du inte får göra själv och tips på några saker du inte bör göra om du inte kan utföra dem fackmannamässigt.

De flesta elinstallationer kräver certifierad elektriker

Det är få elinstallationer man får göra själv. I köket finns också den farliga kombinationen el och vatten. Förutom de installationer du inte får göra anger försäkringsbolagen att installationer ska vara fackmannamässigt utförda. Med fackmannamässigt avses att arbetet ska vara lika bra gjort som om du anlitat ett företag. Är det så att du behöver installera nya uttag till ugnen och spisen ska du anlita en certifierad elektriker. I samband med köksrenoveringar behöver du ofta behöver dra om elkablar. Då behöver du också en certifierad elektriker. När det handlar om vad man får göra själv anges det hos Elsäkerhetsverket och du bör dubbelkolla där innan du gör något med elen.

Vill du installera värmegolv vid köksrenoveringen?

Vill du installera värmegolv i köket i samband med köksrenoveringen ska du också anlita ett proffs. När det gäller elektrisk golvvärme ska värmekabeln installeras av en certifierad elektriker. Det gäller också om du väljer värmefolie. Vill du ha vattenburet värmegolv får du förbereda och lägga golvet själv. Det är dock bäst att låta en certifierad rörmokare trycktesta så det inte finns några läckage. Det är också tryggt att be rörmokaren ansluta golvet mot värmesystemet.

Köksrenoveringar och andra installationer

När du renoverar köket är det troligt att vissa rör kan behöva anpassas. Du kanske vill installera en diskmaskin eller byta blandare. Det kan tyckas vara ganska enkla jobb men det är lätt att det uppstår läckage. Det är faktiskt en av de vanligaste olyckorna som anmäls till försäkringsbolagen. Är man osäker så kontakta ett proffs, det är ett bra sätt att förebygga framtida problem. När du anlitar någon ska du dock alltid kontrollera att de är certifierade och ta gärna referenser. Är tidigare kunder nöjda är det troligt att du också blir det.